Ultrazvok možganov

Ultrazvočni pregled možganov je slikovit pregled možganskih struktur. Omogoča prikaz normalnih struktur možganov, anomalij razvoja možganov, vnetnih procesov možganov, možganskih tumorjev, raznih vrst možganskih krvavitev in hipoksično-ishemičnih sprememb možganov. Vrši se s pomočjo ultrazvočnih valov, ki se s prehodom skozi veliko fontanelo odbijajo od različnih možganskih struktur .Velika fontanela predstavlja »skustično okno«, prostor, skozi katerega lahko ultrazvočni valovi prodrejo do možganskih struktur. Za pregled otroških možganov se uporabljajo frekvence od 5 Mhz do 7,5 Mhz. Višja frekvenca omogoča boljše razločevanje detajlov.

Ultrazvočni pregled možganov novorojenčkov in dojenčkov se z razliko od drugih slikovnih preiskav možganov (CT, MR), lahko opravi pogosto, kadarkoli, brez potrebne anastezije ali sedacije. Preiskava je varna in zanesljiva, ne traja dolgo in do danes ni bil dokazan škodljiv učinek. Pri novorojenčkih se lahko opravi, ko je otrok še v inkobatorju ali postelji, ne da bi bili pri tem ovirani nujni pogoji intenzivnega zdravljenja.

Pregled se navadno izvaja preko velike fontanele. Otrok leži na hrbtu, glavica se fiksira z blazinami ali pa leži v rokah preiskovalca. Sredstvo za stik (akvagel) izboljša prehod ultrazvočnih valov. Nanese se na kožo iznad velike fontanele. Sonda se postavi v sredino velike fontanele, a z naklonom in premikanjem sonde pod danimi koti in smermi, dobimo ustrezne preseke. Kot različna patološka stanja in nekatere fiziološke spremembe, lahko dajo pri prvem oz. začetnem pregledu podoben izvid, za pravilno in popolno razlago preiskave,pa je, razen dobre tehnike, posebno važna pogostost in časovno zaporedje pregledov ter izkušnje in znanje diagnostičarja.

Indikacije za ultrazvočni pregled možganov pri novorojenčkih in dojenčkih:

  • Nedonošenost (posebno nosečnost krajša od 35 tednov)
  • Nevrološke motnje novorojenčkov in dojenčkov, krči
  • Nevrorizični dejavniki v perinatalnem obdobju (zadušitev, zastoj rasti v maternici, dihalni sindrom stiske, apneja, perinatalna infekcija, novorojenček matere s sladkorno boleznijo in matere z gestacijskim diabetesom, hemoragijska(krvavitve) diateza, travmatski porod itd.)
  • Obseg glave neprimeren starosti (makrocefalija ali mikrocefalija)
  • Nepravilnosti obraza in druge nepravilnosti
  • Novorojenček z razcepom neuralne cevi (meningomijelokela)
  • Infekcije osrednjega živčnega sistema
  • Poškodbe glave
  • Simptomi in znaki povišanega intrakranijalnega pritiska v dojenčkovi starosti
  • Stanje po nevrokirurških intrakranijalnih operacijah v dojenčkovi starosti.

Kontaktirajte nas

STOJČEVIĆ POLOVINA
otroška rehabilitacija

Kolodvorska 24, Slovenska Bistrica

+00386 31 244 173
Kontaktirajte nas